De winnende leugen

06-02-2017 12:00

De winnende leugen

Een paar maanden geleden zat een kleinzoon van de bekendste advocatenfamilie van Nederland, die ook het vak is in gegaan -hoe kan het ook anders, het bloed kruipt waar het niet gaan kan-  aan tafel bij "Pauw." Hij had, namens de familie een kortgeding aangespannen tegen de makers van de serie "De maatschap" die toen nog niet op televisie te zien was. Het argument was dat deze serie gebaseerd zou zijn op de bekende advocatenfamilie en dat er letterlijk citaten zijn  gebruikt uit het boek van zijn vader. En dat mag niet. Plagiaat heet dat. Tja, en als deze familieadvocaten ergens goed in zijn is het wel in het verdedigen van "wat niet mag". Maar helaas, de rechter stelde de kleinzoon in het ongelijk. Dat wil dus zeggen dat, naar mijn inziens, de rechter niet vindt dat deze argumenten juist zijn, dat de serie niet gebaseerd is op deze advocatenfamilie en dat de citaten ook niet naar voren komen zoals die in het boek beschreven staan. Ik zou zeggen: "ontslaan die rechter." 

Inmiddels is de serie op televisie te zien. Het is mooi om naar te kijken. Elke woensdag ga ik er dan ook goed voor zitten. Maar, en eerlijk is eerlijk, voor een goede verstaander is het verhaal duidelijk gebaseerd op de bekendste advocatenfamilie van Nederland. Voor wie de verschillende boeken over deze familie heeft gelezen zijn er veel herkenningspunten in de scenes terug te zien. Hoewel de namen van de personages niet overeen komen en ook de familienaam niet klopt is al het andere heel herkenbaar. De vader, de vier zonen, het Limburgse accent, het haar, "het zwarte schaap" van de familie, de joodse afkomst, de vrouw, de affaire en zelfs het oorlogsverleden van de advocatenvader word in flash backs vertoond. En nog vindt de rechter dat dit niet op de beroemde advocatenfamilie is gebaseerd. Juist een rechter zou toch als jurist de familiegeschiedenis van haver tot gort moeten kennen. De familieadvocaatjes hebben er in ieder geval niets aan gedaan om uit de picture te blijven.

Een uitspraak van een rechter moet je respecteren maar ik respecteer ook iedereen die geen vertrouwen meer heeft in de rechtspraak. Want deze rechtelijke uitspraak is zo krom als een hoepel.

Walter van Geffen



















































































© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Mogelijk gemaakt door Webnode