‘Van zijden draadje tot sterk touw’

GEMERT – Iedere laatste woensdag van de maand vindt NAHcafe Gemert plaats. Tijdens het NAHcafe van oktober was ervaringsdeskundige Walter van Geffen te gast bij Dientje.

Walter van Geffen vertelde, onder de titel ‘Van een zijden draadje tot een sterk touw’, over de gevolgen van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), bijvoorbeeld door een TIA, herseninfarct, hersenbloeding of verkeersongeval. Zelf werd hij op achtjarige leeftijd overreden door een scooter. In het ziekenhuis vreesden de doktoren voor zijn leven en een goed herstel, maar hij herstelde langzaam maar zeker. Inmiddels is Walter de 45 jaar gepasseerd en zorgt hij als huisvader voor zijn gezin. Toch stuit hij op veel onbegrip. Op het schoolplein vragen klasgenootjes van zijn kinderen bijvoorbeeld: ‘Heb jij geen baan?’ Anderen verbazen zich over het feit dat iemand met hersenletsel getrouwd kan zijn en kinderen heeft. Het antwoord van Walter: “Ja, ik heb wel hersenletsel, maar de rest is helemaal gezond!” De boodschap die hij bij onbegrip uit de omgeving uitdroeg was, kortom: “Reageer met humor!”
Iris Versteijnen was namens de landelijke Stichting Hersenz aanwezig. Ook zij ging in op de vraag hoe om te gaan met de gevolgen van NAH. En hoe de Stichting Hersenz daarbij kan helpen, bijvoorbeeld in geval van baanverlies, relatieproblemen, verlies van sociale contacten, eenzaamheid en opvoedingsproblemen.
Het eerstvolgende NAHcafe is op woensdag 27 november. Mensen met NAH zijn samen met hun partner of mantelzorger tussen 14.00 en 16.00 uur welkom bij Dientje in de Kerkstraat in Gemert. Dat geldt ook voor familieleden van iemand met NAH. Aanmelden vooraf is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Dit kan bij Thea Bevers (thea_bevers@hotmail.com, Willy Sleegers (w.sleegers2@chello.nl) of bij Martien van den Boom (m.boom36@upcmail.nl).

Walter van Geffen vertelt over zijn ervaringen.